MOTOR BAKIMLARINDA İPUÇLARI

Retour à la liste des actualités

Rss
Previous 1 2 3 4 5 Next

10/02/2017

Motor Bakımlarında İpuçları

Planlı bakım, işletme maliyetlerinizi düşürecek ve motorunuzun ömrünü uzatacaktır. Motor sahibi olarak motorunuzun düzenli bakımlarının yapılması dışında, motorunuzu mükemmel çalışma düzeninde tutmanıza yardımcı olacak başka ipuçları da vardır.

İki tip motor aşınması vardır: belirli ve öngörülen standart aşınma. Diğeri yanlış bakım veya yanlış kullanımdan kaynaklanan anormal aşınma.  Anormal aşınma durumları üretkenliğinizi ve kullanıma bağlı maliyetlerinizi olumsuz şekilde etkileyebilir. 

Bu ipuçları, normal aşınmayı planlamanıza ve tahmin etmenize yardımcı olmak anormal aşınmaları önlemek için verilmiştir. Bu bilgi, motorunuzun kullanım ve bakım kılavuzunun yerini alması ya da parça ve servis uzmanlarınızdan doğrudan tavsiyelerinin yerine geçmez.

Kontroller

h3

İyi bir denetim programı, günlük incelemelerinizi yanı sıra ayrıntılı periyodik bakımlar ile birleştirir. Bu denetimler aşağıdakileri yapmanıza izin verir: 

 

  • Büyük onarımlara ve önemli maliyetlere neden olmadan potansiyel sorunları bulmak;
  • Motor bakım ve onarım programını yapmak,
  • Periyodik bakımlarınızı planlayarak ve uygulayarak, kullanama bağlı masraflarınızı kontrol altına alabilirsiniz.

 

Düzenli kontrolleri yapmak

Günlük yapacağınız denetimler, motorunuzun görsel ve operasyonel kontrolünü içermelidir. Günümüz motorları genelde aşırı duman, güç kaybı, zor başlangıç ve aşırı ısınma gibi sorunları belirtmektedir. Sizin ve operatörlerin bu arızalar uyarılarını tanımlamanız ve anlamanız önemlidir.

Kontrol planını takip edin

Servis saat zamanları, kontrolleri ve denetimleri yapmanın en iyi yolunu sağlar. Bu zamanlanmış denetimler, potansiyel arızaları ciddi olmadan önce tespit etmenize yardımcı olabilir. Bununla birlikte, her bir motor modeli için kullanım ve bakım kılavuzunuzda bulunan spesifik bilgiler için bu kontrolleri değiştirmeyin.

Ayrıca:

  • Motor çok tozlu bir ortamda veya diğer olumsuz koşullarda çalışıyorsa bakım aralıkları sürelerini azaltın. Motorunuzun temiz kalmasını sağlamak için filtreleri ve yağ değişim servis aralıklarını daha düzenli olmasına dikkat edin;
  • Motor çalışıyorken yakıt deposuna yakıt koymayın, mutlak gerekli olmadıkça, çünkü yakıt sistemine hava girişi yapabilir;
  • Soğutma sisteminin suyu boşaltıldıktan sonra geçici olarak boş kalacaksa, yağ soğutucusunu boşaltın ve 165 ml antifriz ile doldurun. Bu, makine hareket ettirildiğinde temiz su bulunan haznede su boşalırsa yağ soğutucunun donmaya karşı korumasını sağlar.
  • Yakıt sistemine kir girmesine izin vermeyin. Bir bağlantı çıkarmadan önce, bağlantı çevresini iyice temizleyin. Bir bileşen söküldükten sonra, tüm açık bağlantılara uygun bir kapak takın;
  • Common rail yakıt sistemlerinde, motoru durduktan sonra kısa bir süre yakıt sisteminin basınç uyguladığını unutmayın. Motor üzerindeki herhangi bir bakım veya muayene işlemlerini gerçekleştirmeden önce sistemdeki basıncın düşmesi için 60 saniye bekleyin. Bazı motorlara 60 saniyeden daha uzun bir süre gerekebilir. . . 10 dakikaya kadar.
  •  Filtreler veya tapalar çıkarıldığında daima O-ringler ve contaların durumunu kontrol edin ve değiştirmeyi düşünün. Karter tapasının contaları her yağ değişiminde değiştirilmelidir.

Zamanlanmış bakım, motor ömrünü uzatır

Düzenli bakım, motorunuzun olabildiğince uzun kullanmanızı sağlamanın en iyi yoludur. Bunu yapmak için önerilen saatler doğrultusunda yapmanız gereken düzenli kontroller var.

Motorunuzun yüksek performansı için tek anahtar bakımdır. Performanstaki hafif değişiklikler kolayca fark edilmeyebilir, bu operatör farkına varmadan performansta yüzde 20'lik bir düşüş bile olabilir. Eksik servis aralıkları, en kötü ihtimali olmasa bile, hayati bir parçanın arızalı olmasına bağlı olarak performans düşüşüne neden olabilir.

Sağladığımız her motor, belirlenmiş aralıklarla yapılması için ayrıntılı bir kontrol listesi ile birlikte gelir. Gerekli performans kontrolleri, motorun tipine ve çalışma koşullarına göre değişiklik gösterecektir, bu nedenle, kontrollerinizin ve frekansınızın motorunuz için doğru olduğundan emin olmak doğru olacaktır.

Yapmanız gereken düzenli kontrolleri günlük ve haftalık kategorilere ayrılır, düzenli bakım ve belirtilen aralıklar. Bunların hepsi aynı amaca sahiptir, motorunuzun maksimum verimlilikte olabildiğince uzun süre çalışması. İki çalışma saati tam olarak aynı değildir; bu nedenle, motorunuz için belirlenen zamanlamayı daima kontrol etmelisiniz.

h32

Kontrolleri, belirli yıl veya motorunuzun çalıştırıldığı saatlere ilişkin olduğunu da belirtmek gerekir. Servis aralıkları, yıl veya çalışma saatlere dayanır. Kontrollerin ya da servis bakımının hangisi ilk dolarsa yapılması gerektiğini unutmayın. Bu nedenle kontroller, ara sıra kullanılan motora göre sürekli çalışan motor üzerinde çok daha sık gerçekleşmelidir.

İyi yağ kalitesinin önemi

Motor yağı sıklıkla sadece yağ olarak düşünülür ve birçok kişi tüm yağların aynı olduğuna inanmaktadır. Hâlbuki örneğin 15W-40 ve API veya ACEA standartları, viskozite gibi yağ standartları özellikleri hakkında bir rehberdir ve bunlar sadece asgari standartlardır.

Motor yağı, aslında, bir ya da birkaç temel yağdan ve 15 farklı katkı maddesinden oluşan karmaşık bir üründür ve bu da motorunuzu korur ve etkili bir çalışma sağlar. Katkı maddeleri kısmı yağ hacminin yüzde 25'ini oluşturabilir. Kalitesiz bir yağ kullanmak şunları yapabilir:

 

  • Çalışma ömrü boyunca yağ viskozitesini artması, çalıştırma ve çalışma süresince yetersiz yağlamaya yol açar.
  • Parçacıkların ve kurumun dolaşmasına ve segmanlar ve gömleklerin üzerine yığılmasına izin vererek aşınmaya neden olmasına izin verir.
  • Yağın, aşırı ısınma gibi termal arızalarda, oluşan kontrol edilemeyen asitleştirilme korozyona yol açar.

 

Bu değişikliklerin birçoğu uzun zaman diliminde gerçekleşir ve sonuçlar hemen görülemez, ancak güç kaybı ve kalıcı hasar erken bir revizyona neden olur uzun vadede maliyetli olabilir. 

Günlük Kontroller:

Yatırım yaptığınız makinenizi korumak için operatörün yapacağı günlük kontroller bakım uygulamalarının bir parçasıdır

  • Soğutma sistemi antifriz seviyesi;
  • Hava filtresinin kontrolü, gerekli ise temizlenmesi;
  • Motor yağı seviyesi kontrolü;
  • Yakıt sisteminin iç filtresinin kontrolü;
  • Su ayırıcıdan su boşaltılması;
  • Kullanılan ekipman, kayışlar ve elektrik sistemi kontrolü
  • Makinenizin etrafında dolaşarak kontrol edin, özellikle de korunması gereken ve sürüş sisteminin kontrol edilmesi.

Her 50 servis saatinde veya haftalık kontrollerde yakıt deposunun kontrol edilmesi ve gerekirse su ve tortunun boşaltılması gerekebilir.

Düzenli su drenajının önemi

Tüm yakıtlar süspansiyon halinde biraz su içermektedir. Dizel yakıtlar daha az rafine edilmiş ve çok daha büyük bir miktarda su tutmaktadır. Off-road motorlarda yakıtta su, yakıt deposundaki yoğunlaşma, yakıt deposu, çalkalanmada doğan serbest su veya kötü yakıt temizliğinden kaynaklanmaktadır.

Önemli seviyeleri su miktarı aşağıdaki gibi sorunlara neden olabilir:

  • Aşırı enjektör aşınmasına yol açan yakıt sistemlerinin korozyonu
  • Filtre tıkanması
  • Ani motor soğutma
  • Azaltılmış enerji ve daha düşük güç
  • Yakıt sistemlerinin donması (çoğu yakıt -20 dereceden ve altı donar, su ise -32 derecede donar). 

Basit bir kural, eğer yakıt pusluysa veya serbest su bulgusu varsa, yakıt sisteminde çok fazla su var demektir.

Düzenli temizliğin önemi:

  • Yakıt depolama tanklarında suyun periyodik olarak boşaltılması
  • Yakıt depolama tanklarının conta bütünlüğünü korunması
  • Yakıt dolumundan sonra motor yağı durultmasına izin verin
  • Soğuma / ısınma kaynaklı yoğunlaşmayı önleme
  • Yağmur suyu karışımını önlemek için tankların sızdırmaz olduğundan emin olun. 

Yakıt filtresindeki su ayırıcıdan su boşaltmak için her gün biraz zaman harcayarak ve hasarlı enjektörleri değiştirerek binlerce TL tasarruf sağlayabilirsiniz.

Motor arıza işaretleri

Günümüzün motorları dayanıklı ve güvenilirdir - ancak dikkat ve düzenli bakımdan yararlanınca. Muhtemelen günlük kontrolleri gerçekleştirmişsinizdir; bunlar, görsel incelemenin yanı sıra operasyonel bir muayene ve su tahliyesi içermelidir. Bu kontroller, motorunuzun derinlemesine haftalık ve aylık denetimleri ile birlikte, büyük onarımlara neden olmadan potansiyel sorunların işaretlenmesine yardımcı olacaktır.

Zaten haberdarsınız, ancak motorunuzla uyumluysanız, bir şey doğru değilse genellikle size önceden bir uyarı verecektir.

Örneğin, normalden daha fazla duman olabilir bu yakıt tüketiminde artış veya biraz farklı motor sesine neden olabilir.

Ve unutmayınız distribütörünüz teknik incelemelerde, motor ayarlamalarında veya revizyon ve bakımda yardımcı olacaktır.

DUYURULAR